BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, September 11, 2009

bab 5

Diana mula bimbang. Azaliana pun suka Fareez? Tidak!! Dia amat pasti jika Fareez diberi pilihan antara dia dan Azaliana, Fareez pasti akan memilih Azaliana. Pertama, Azaliana lebih cantik daripadanya. Kedua, Azaliana lebih rapat dengan Fareez berbandingnya.

‘Tidak!!! Aku mesti memiliki Fareez!!! Mesti!!!!’ raung Diana dalam hatinya.

“Faham tak?” soal Fareez sejurus menerangkan konsep perundangan Seksyen 304 kepada Azaliana. Azaliana sekadar mengangguk.

“All right! That’s all for today!” Azaliana masih tidak bersuara. Dia mengemas buku-bukunya lalu bersedia untuk meninggalkan bilik kuliah itu sebelum lengannya sempat dipaut oleh Fareez.

“Hei!! Apa nih? Kenapa main pegang-pegang?” jerkah Azaliana. Terkejut Fareez dibuatnya.

“Aza.. please don’t yell at me anymore..” Walaupun suara Fareez tidak meninggi, namun keseriusan suara Fareez itu mampu menzipkan mulut celopar Azaliana.

“Boleh teman saya gi makan lunch tak?” tanya Fareez sopan. Azaliana terkejut. Makan tengah hari? Tapi.. dia dah janji dengan Diana.

“Er.. saya.. dah janji dengan..” Sebelum Azaliana menghabiskan kata-katanya, Fareez menyampuk.

“Aza.. no more excuses..” Azaliana hanya mengakur pada arahan seniornya itu.

“Kenapa? Tak lalu makan?” soal Fareez sejurus melihat pinggan Azaliana masih tidak bersentuh lagi.

Azaliana tersenyum hambar.

“Saya tak suka dipaksa orang.” Walaupun sebaris kata Azaliana itu cukup lembut diperkatakan, ia mengandungi maksud tersirat yang mendalam.

Fareez mengangkat keningnya.

‘Minah ni.. memang berani betul!’ Fareez berdetik.

“Senior, buat apa angkat-angkat kening tu? Macam alien je lah. Awak tau tak!” sindir Azaliana.

“Oh ya ke? Saya cuma belajar daripada awak. Ada ke pelajar yang pergi jumpa professor untuk tukar senior. Alasan yang diberi, tidak menyukai senior. Itu memang alien dari Pluto!” sindir Fareez memulangkan paku keras kepada Azaliana. Azaliana terpempan.

‘Mamat nih. Macam mana dia tau yang aku jumpa Prof?’ Azaliana geram.

Fareez tersenyum sinis.

“Oh senior. Kalau saya tau awak nak sakitkan hati saya, lebih baik saya tak nak keluar ngan awak!” Azaliana mengeluarkan dompetnya lalu membaling dua keping wang ringgit sepuluh ringgit di atas meja makan.

“Ini pasti cukup untuk hari ni kan?” Azaliana terus berlalu dari kawasan tersebut.

Fareez lantas bangun dan mencapai lengan Azaliana.

“Apa nih????” jerkah Azaliana sekali lagi. Kali ini, Fareez tidak mampu bersuara lagi. Perbuatan dua insan ini mengundang bisikan dan sindiran pengunjung restoran itu.

“Aza.. hear.. hear my explaination..” Kelembutan ucapan Fareez mengunci mulut Azaliana.

“Aza.. I.. I love you..” Kalimah cinta yang terpacul dari mulut Fareez Fairuz memeranjatkan Azaliana.

‘Apa? Aku nih tak korek tahi telinga ke?’ Azaliana berdetik. Tidak mungkin!! Tidak mungkin Fareez suka kat aku!!

“Aza… sejak.. sejak awak menjadi junior saya, I falled in love with u.. I.. I tahu mungkin Aza tak suka saya… Tapi.. Tapi. . perasaan ini memang tak dapat dibendung.. Aza.. can you offer me an opportunity?” Fareez berucap penuh harapan. Mata Fareez dan Azaliana saling bertaut.

“What can make me accept you?” soal Azaliana sinis.

“It takes millions of people to complete the world, but it only takes you to complete mine!”

‘Adess.. syahdunya.. Cair aku!!’ Azaliana berdetik. Namun, ego menghalangnya daripada menerima cinta Fareez.

“Sorry… I can’t accept you. Kalau awak betul-betul suka saya, pikatlah saya selepas saya tamat pengajian. Remember, true love never dies, it only gets stronger with time..” Azaliana berlalu dari situ sambil tersenyum, meninggalkan Fareez terkial-kial sendirian.

‘Apa nih? True love only gets stronger with time?? Aza kata masa akan menguatkan cinta.. Maknanya, masa akan menguatkan cinta dia? Atau pun cintaku?’ Pelbagai soalan menerjah benak fikiran Fareez. Dia menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal itu.

Habis semua barang di dalam bilik dipecahkan oleh Diana.

“Hipokrit!!!! Aku benci!!!” raung Diana.

Azaliana yang baru sahaja memulas tombol pintu asrama terpempan!

“Diana… kenapa.. kenapa awak tiba-tiba meraung je?” soal Azaliana cemas.

“Aza…. Aza…” Diana mula menangis. Azaliana lagilah saspen!!

“Diana.. cuba.. cakap perlahan-lahan.. Kalau awak ada apa-apa masalah, boleh luahkan pada saya..” Azaliana cuba memujuk rakannya yang kononnya amatlah ‘moody’ itu.

“Aza… saya.. saya cinta sangat kat dia.. Dia.. dia pun cakap dia cinta saya.. Tapi.. tapi sekarang..” Tersekat-sekat percakapan Diana kerana dia menangis terlalu ‘hebat’.

“Diana.. tak pe… Dia kenapa?” Azaliana yang agak ‘bodoh’ itu masih dengan pujuk rayunya.

“Dia confess kat perempuan lain.. Dia hipokrit!!!!!” tangisan Diana semakin menjadi-jadi.

“Apa? Isyhh!! Janganlah cinta dia lagi. Buruk lah orang cam tu.. Saya sumpah dia jadi botak!!” Azaliana mencebik bibirnya. Namun, yang hairan, gurauan itu sedikit pun tidak meredakan tangisan Diana.

“Diana…”

“Aza.. orang tu ialah…. Ialah.. Fareez….” Diana terus menangis. Azaliana terkedu, terperanjat dan terpempan. Fareez? Jejaka yang baru saje confess pada dia tadi.. Maknanya, dia perampas boyfriend rakan baik dia sendiri?

“Ya RABBI!!! Diana.. sorry.. saya.. saya tak akan accept dia, k?” Azaliana menarik Diana ke dalam pelukannya. Tangisan Diana semakin reda. Diana tersenyum sinis secara sembunyi.

‘Hahaha…. Aza.. janganlah kau menyalahkanku.. Aku memang macam nih! Agaknya awak lah yang bodoh sangat tu!!Fareez.. I will make sure that I be the only hand you ever need to hold!!! Hahaha!!!!!!!’ Diana ketawa dalam hatinya. Namun, dia tetap menangis bagi mengaburi mata Azaliana dengan lakonannya yang hebat itu.

Deringan telefon bimbit Fareez Fairuz menghentikan lamunannya.

“Halo…” jawab Fareez malas.

“Hello.. Riz.. Bob ditimpa.. ditimpa malapetaka.. Dia kena cucuk kat punggung.. Macamm… Macamm Azman tu!!!” Diana menyampaikan berita itu kepada Fareez. Berita ini merupakan halilintar yang membelah bumi Fareez. Telefon bimbit terlepas dari tangannya. Dia terpempan! Kena cucuk!! Azman Rizan? Oh Tuhan.. janganlah!

bab 4

“Liana.. nape awak murung aje?” Diana berasa hairan melihat wajah Azaliana yang murung itu. Mestilah. Aza kan periang.. Aza kan pembawa tuah… Aza kan kuat berceloteh. Tapi, Aza hari ini sungguh berlainan.

“Diana.. saya sedih. Saya.. saya dah jatuh cinta kat Fareez..” Perlahan sahaja suara Azaliana namun itu sudah mencukupi untuk menjadikan Diana terpempan.

‘Dia pun suka? Aku macam mana?’ detik hati Diana.

“Diana…” sahut Azaliana tatkala Diana tidak mempamerkan sebarang reaksi.

“Er.. Liana.. er… awak jatuh cinta kat dia kan? Pas tu?”

“Saya. Tadi ada seorang gadis bernama Nana telefon Fareez pas tu kata sayang pulak..” Riak wajah Diana terus berubah masam.

“Cool down man.. Jangan risau kay?” Bob cuba memujuk Fareez.

“Tapi, argh!!! Pening aku!!!!!!!!” Fareez merungut. Dia meraup mukanya beberapa kali.

“Er.. Riz.. awak..”

“Apa? Janganlah tergagap-gagap pulak. Cepatlah cakap. Aku dah pening ni. Awak ni macam baby aje. Cakap pun tak reti!” gurau Fareez. Bob tersenyum.

“Isyhhh awak ni kan… Masa macam ni awak pun reti bergurau yek! Not bad!” puji Bob.

“Bob.. saya tau awak nak cakap apa. Selama ini, saya tak pernah pun runsingkan mana-mana perempuan. Tapi Aza.. entah saya tak tahu lak!”

“Riz.. tu lah.. saya kan dah pesan. Control sikit perasaan awak tu! Ramai senior yang kecundang di tangan junior mereka tau!” sindir Bob. Fareez merenung Bob tajam.

“Okay , okay!” Bob mengangkat kedua-dua tangannya ke atas tanda berserah.

“Apa? Bagi saya tiga alasan yang munasabah!” tegas Profesor Madya.

“Prof.. saya benar-benar tak suka Fareez Fairuz itu!!!!!!!!” Suara Azaliana kedengaran lebih tinggi sekarang.

“Itu saje ke alasan awak?” sindir Profesor Madya. Azaliana terkedu.

Sebenarnya Profesor Madya sudah tahu bahawa Azaliana sedang mencampur adukkan hal peribadinya dengan hal di kampus. Ini sudah salah. Dia tidak sama sekali akan membenarkan Azaliana berbuat demikian. Kerana Azaliana merupakan bakal peguam yang mampu menggegarkan pihak lawan.

“Prof.. tolong la..” rayu Azaliana.

“Aza.. saya sebenarnya sudah tahu apa yang sedang dihadapi oleh awak ni. Saya harap awak jangan mencampur adukan hal peribadi dengan pelajaran awak di kampus ini lagi! Okey?” Suara Profesor Madya kedengaran tegas dan serius.

“Tapi…”

Sebelum Azaliana sempat menghabiskan kata-katanya, Profesor Madya bertegas, “Muktamad!”

“Baik, prof!” Perlahan saje suara Azaliana. Macam nyawa-nyawa ikan.

‘Fuh! Nasib baik aku sempat hubung Prof tadi!’ detik hati Fareez. PIntu kuliah dikuak. Fareez tersenyum. Pasti Azaliana sedang bermasam muka.

Sangkaannya tepat!

“Awak pergi mana semalam?” Suara Fareez kedengaran serius saje.

Azaliana tidak menghiraukan pertanyaan seniornya itu.

“Aza.. I am talking to you!”

“Fareez Fairuz bin Tan Sri Zaki Abdullah! Jangan ganggu saya boleh tak???????” Suara Azaliana kini makin meninggi. Terkejut Fareez dibuatnya.

“Aza.. what are you talking about?” Suara Fareez mendatar sahaja. Kesabarannya masih mampu membendung kemarahannya yang tinggi memuncak itu. Tidak pernah seorang gadis yang meninggikan suara terhadapnya.

“Fareez Fairuz, don’t ever disturb me!!!!!!!” suara Azaliana masih meninggi.

“Aza, I am your senior. Macam mana lah saya tak nak bercakap dengan awak?” Suara Fareez lembut sahaja. Kelembutan suara Fareez itu sedikit sebanyak mampu menyejukkan hati Azaliana.

“Saya… saya…” Azaliana menjadi serba salah pula.

“Never mind. Let’s continue our lesson, okay?” Azaliana lantas menganggukkan kepalanya.

“Uncle, ada apa hal yang uncle tergesa-gesa nak jumpa Nana nih?” Nana bertanya kepada Tan Sri Zaki Abdullah. Nana merupakan anak yatim piatu. Ibu bapanya turut merupakan rakan seperjuangan Tan Sri Zaki Abdullah. Tan Sri Zaki menyayangi Nana bagaikan anak gadis sendiri. Ibu bapa Nana telah meninggal dalam sebuah kemalangan yang dahsyat semenjak Nana berusia sembilan tahun.

“Hmm.. Nana.. awak suka Fareez tak?” tanya Tan Sri Zaki. Nana tersedak. Pertanyaan itu tepat mengenai batang hidungnya. Selama ini, dia hanya menganggap Fareez sebagai abangnya. Namun, benih cinta semakin bercambah dari sehari ke sehari.

“Uncle.. kalau saya suka Fareez.. Fareez tak suka saya pun.. tak boleh jadi kan?” Tan Sri Zaki tersenyum. Begitulah sikap Nana. Sanggup berkorban demi kepentingan orang lain. Kini, dia amat pasti akan perasaan Nana terhadap anak terunanya itu.

“Uncle bercadang nak jodohkan Fareez dengan Nana..” Pernyataan Tan Sri Zaki itu sedikit pun tidak menggembirakan Nana.

“Uncle, janganlah. Nana amat pasti, Fareez tak suka Nana. Dia suka akan seseorang.” Kening Tan Sri Zaki terangkat.

“Macam mana pulak nih?” Tan Sri Zaki bertanya.

“Uncle, hari tu Nana telefon Fareez. Bukan dia yang angkat. Seorang gadis yang angkat kot kalau tak silap Nana. Pas tu Fareez amat risau akan gadis itu. Kerana gadis itu cemburu sebab Nana sengaja guna perkataan “Sayang”!” terang Nana tentang kejadian tempoh hari. Ketawa Tan Sri Zaki meledak.

“Ya ke?” Tan Sri Zaki tidak sabar untuk mengetahui siapakah gerangan si gadis itu. Kuat cemburu betul.

“Kuat cemburu pun tak pe lah uncle. Boleh lah menyerlahkan ‘kesabaran’ Fareez kan?” gurau Nana. Tan Sri Zaki ketawa. Fareez kan panas baran? Ketawa kedua-dua anak-beranak angkat itu meledak kuat.

bab 3

Suasana UKM hingar-bingar, haru-biru, huru-hara dan kelam-kabut. Setiap pelajar dikejutkan dengan berita yang baru dilemparkan. Seorang pelajar lelaki yang bernama Azman Rizan dicederakan di punggungnya. Punggung Azman Rizan telah ditikan dengan sebilah pisau yang tajam. Kini Azman Rizan telah dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah dan sedang diselamatkan di bilik pembedahan ICU.

Dipercayai bahawa pisau yang digunakan mengandungi racun pada bilahnya. Racun telah merebak ke pinggang Azman. Pendarahan tahap kritikal menyebabkan Azman Rizan dihantar ke wad ICU.

Senior Fakulti Undang-Undang dan Fakulti Forensik diarahkan ke tempat kejadian. Fareez mengetuai senior-senior tersebut. Masing-masing diberikan tugasan oleh Profesor Puan Madya Rohani, ketua pensyarah Fakulti Forensik. Fareez meronda di sekitar tempat kejadian itu.

Matanya menangkap kesan tapak kaki.

‘Bekas tapak kaki agak besar. Rasanya saiz Bata 9. Ada cop bintang!’ rungut Fareez sendirian. Dia lantas menekapkan bekas tapak kaki itu pada sekeping plastik lut sinar. Matanya terbeliak. Sebatang anak rambut turut kelihatan. Dia mengambil bukti itu dengan penuh berwaspada.

Azaliana tekun mengulangkaji pelajaran. Beberapa jenis kanun keseksaan telah dihafal. Ini akan membantunya dalam peperiksaan semester pertama yang bakal dihadapinya. Azaliana merungut sendirian. Deringan telefon menyedarkan Azaliana daripada lamunannya. Dia meraba-raba poketnya. Pelik. Telefon bimbitnya tidak berisyarat.

‘Takkanlah hantu? Oh no!!’ Azaliana meraup mukanya. Namun, vibration yang terhasil menunjukkan telefon bimbit Fareez sedang berbunyi.

Azaliana menarik nafas lega. Dia menjawab panggilan itu.

“Halo, darling. Tengah buat apa tu?” kedengaran seorang gadis sedang merengek manja. Telefon bimbit terlepas daripada pegangan Azaliana. Air matanya mengalir jua. Hatinya remuk-redam, resah-gelisah. Cintanya hancur punah. Segala impiannya selama ini hancur musnah.

Azaliana meneliti nama gadis genit itu.

“Nana….” Azaliana berkata perlahan. Dia lantas berlari keluar dari bilik kuliah itu. Air mata yang berderasan tidak dikesat. Keredaman hati tidak dapat diubati lagi. Dia tekad! Dia tekad untuk melupakan Fareez Fairuz bin Tan Sri Zaki Abdullah.

Fareez terkejut. Telefon bimbitnya berada di atas lantai.

“Masya ALLAH. Tadi kan letak atas meja!” rungut Fareez. Yang pelik lagi, Azaliana tidak kelihatan di dalam bilik kuliah itu.

‘Aku mesti gi cari dia!’ Fareez bertekad. Sebaik sahaja Fareez berlangkah keluar dari bilik kuliah itu, telefonnya berdering. Nana!

“Hello…” Fareez menjawab malas.

“Riz, kenapa tadi awak putuskan talian?”

“Apa?” Fareez tidak faham.

“Awak ni tak faham ke? Tadi saya call awak, awak ada jawab tapi lepas tu saya terdengar telefon awak tu jatuh…”

Kini, Fareez tahu. Pasti Azaliana sedang cemburu dan merajuk. Fareez tersenyum lebar.

“Er.. Nana, tadi saya nak terkencing lah!”

“Apa? Hahahaha….” Nana berasa sungguh lucu atas kata-kata Fareez itu. Fareez terus memutuskan talian. Baginya, dia perlu mencari Azaliana sampai dapat! Itu paling penting!